CHEMLAB Homepage: http://eu-chemlab.eu
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ LEONARDO DA VINCI
Δράση: μετάδοση καινοτομίας
Διάρκεια 24 μήνες
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας με στόχο την δια βίου εκπαίδευση νέων εργαζόμενων, που δεν κατέχουν ανώτατο Πανεπιστημιακό πτυχίο, σε σύγχρονες τεχνολογίες Χημικής Ανάλυσης με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων τους ως Τεχνικοί Χημικής Ανάλυσης.
Η αρχική ιδέα του προγράμματος στηρίζεται στην παρατήρηση πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των έμπειρων και εξειδικευμένων μελών του τεχνικού προσωπικού στα αναλυτικά εργαστήρια. Η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στη ραγδαία επιταχυνόμενη τεχνολογική πρόοδο και τις αυξημένες απαιτήσεις σε γνώσεις, αλλά και στο ανεπαρκές επίπεδο εκπαίδευσης των αποφοίτων βασικής εκπαίδευσης. Οι βιομηχανίες από την άλλη περιορίζονται να προσλαμβάνουν επιστήμονες με προσόντα περισσότερα των απαιτούμενων και υψηλούς μισθούς, οι οποίοι είναι σε θέση να χειρίζονται πιο αποδοτικά και με μικρότερο κόστος τα χημικά αναλυτικά όργανα σε σχέση με αντίστοιχο τεχνικό προσωπικό.
Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εκπαίδευση τεχνικής φύσεως και εξειδίκευσης λόγω προβλημάτων στις υποδομές, τους εργαστηριακούς χώρους και το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ωστόσο στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί ένα διπλό εκπαιδευτικό μοντέλο (VET) όπου παρέχεται τεχνική και εξειδικευμένη γνώση σε εκπαιδευόμενους χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο προερχόμενους από τομείς της βασικής εκπαίδευσης, με στόχο τη δυνατότητα να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν μια πρακτική εργασία υψηλής ποιότητας, με στόχο την απόκτηση εξειδίκευσης χωρίς την ανάγκη απόκτησης πανεπιστημιακού διπλώματος. Φέρνοντας κοντά μαθητευόμενους και εκπαιδευόμενους από διαφορετικές χώρες και εθνικότητας προωθείται η Ευρωπαϊκή Ιδέα και ενισχύεται η κινητικότητα ανάμεσα στα κράτη – μέλη και τις συνεργαζόμενες χώρες.
Η συνεργασία CHEMLAB ΙΙ στοχεύει στην παροχή και καλλιέργεια ενός“Πανευρωπαϊκού Κριτηρίου Ποιότητας στην Αναλυτική Χημική Επαγγελματική Εκπαίδευση” για μαθητευόμενους νέους που δεν κατέχουν πτυχίο πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σχέδιο, βασισμένο σε μια προσέγγιση συνδυασμένης θεωρητικής και πρακτικής εξάσκησης σε αναλυτικές μεθόδους και στρατηγικές, σε επίκαιρες αναλυτικές μεθόδους και τεχνικές, καθώς και σε βιομηχανικές και τεχνολογικές προκλήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη φασματοσκοπία μαζών.
Τα πεδία των εφαρμογών περιλαμβάνουν φαρμακευτικές, χημικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της βιομηχανίας. Στη συγκεκριμένη συνεργασία, εντάχθηκαν μέλη από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις – Βιομηχανίες καθώς και Ελεγκτικά σώματα – Σύλλογοι και Οργανισμοί, από 4 διαφορετικά Κράτη-μέλη της ΕΕ και συνεργαζόμενες χώρες. Για τις ανάγκες του προγράμματος συντονίζονται 12 εταίροι από Πανεπιστήμια, Οργανισμούς και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.
Η συνεργασία CHEMLAB ΙΙ χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ πεδίο εκπαιδευτικών επιπέδων στις φυσικές επιστήμες, με σκοπό να προσφέρει ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, θεωρητικής και πρακτικής φύσεως στους εκπαιδευόμενους, που θα κερδίσουν εμπειρία ως προς τις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει ένα καινοτόμο διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου σε εξειδικευμένους τεχνικούς από σχετικούς τομείς της Βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Οι γνώσεις αυτές θα πιστοποιούνται με την παροχή ενός κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εκπαίδευσης, που εξασφαλίζει την ποιότητα και την πληρότητα των γνώσεων του εκπαιδευόμενου.
Στόχοι και Παραδοτέα
1) Η ενημέρωση και επιλογή εκπαιδευόμενων που εργάζονται ήδη σε επιχειρήσεις του τομέα της περιβαλλοντικής επιστήμης, της ανάλυσης, των φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών
2) Η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα οφέλη που πρόκειται να αποκτήσουν από τη βελτίωση των τεχνικών ικανοτήτων των εργαζομένων τους και η εξασφάλιση των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τη θεωρητική και πρακτική τους εκπαίδευση.
3) Η ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών οδηγών σπουδών με αναλυτική περιγραφή των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που θα παρέχονται στους εκπαιδευόμενους. Η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών εξαρτάται από τις αναγκαίες και πάγιες θεωρητικές και κοινές γνώσεις στις χώρες που δραστηριοποιούνται τα κράτη μέλη, αλλά εξαρτώνται και από τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Πχ η βιομηχανία τροφίμων προτιμά να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες αναλυτικές τεχνικές και στην εκπαίδευση πάνω σε αυτές.
4) Εργαστηριακή εκπαίδευση ενός μήνα με ταυτόχρονη κινητικότητα των εκπαιδευόμενων, πάνω σε αναλυτικές τεχνικές με προβλήματα προς λύση και πραγματικές πειραματικές προκλήσεις.
5) Σειρά συναντήσεων με φορείς εκπαίδευσης, βιομηχανίας και πιστοποίησης ώστε τελικά να απονέμεται ένα πιστοποιητικό κοινώς αποδεκτό από τους εταίρους σε όλες τις χώρες-μέλη.
6) Κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και των δραστηριοτήτων του προγράμματος στο ευρύ κοινό.
Λίστα Εταίρων
- EnviLab Group: Environmental Pollution Control Laboratory, Chemistry Department, Aristotle University of Thessaloniki, Greece
- Competence Pool Weihenstephan an der Technischen Universitat Munchen
- Gebze Yuksek Technology Institute
- Adam Mickiewicz University, Poland
- Chamber of Industry and Commerce for Munich and Upper Bavaria (CIC)
- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Turkey
- Association of Greek Chemists
- Polish Chemical Society
- Bavarian Research Alliance
- Städtische Berufsschule für Zahntechnik, Chemie-, Biologie- und Drogerieberufe
- Ausbildungszentrum für die nichtakademische Berufsausbildung der TU München (AuTUM)
- Ökotek Environmental Technology and Chemical Industry Limited Company